Sivupohjat (Master-sivut)

Sivupohja on tausta, jota voi käyttää nopeasti useilla sivuilla. Sivupohjan objektit näkyvät kaikilla sivuilla, joilla pohjaa käytetään. Julkaisun sivuilla näkyviä sivupohjakohteita ympäröi pisteviiva. Sivupohjiin tehdyt muutokset tulevat automaattisesti sivuille, joilla sivupohjaa käytetään. Sivupohjat sisältävät yleensä:

- toistuvia logoja
- sivunumeroita sekä
- ylä- ja alatunnisteita
- ne voivat sisältää myös tyhjiä teksti- tai grafiikkakehyksiä, joita käytetään paikkamerkkeinä julkaisun sivuilla

Sivupohjien hallinnassa käytetään sivut(Pages) palettia:

ss

§

Automaattinen sivunumerointi

Sivupohjia käytetään myös automaattisten sivunumeroiden lisäämiseen. Tällöin sivupohjalle tehdään tekstikehys haluttuun paikkaan, johon sivunumero sijoitetaan.

Se löytyy valikosta Type --> Insert Special Character --> Markers --> Current Page Number. Sivunumeron muotoilussa voidaan käytetää samoja komentoja kuin minkä tahansa tekstikappaleen muotoilussa:

aa

 

KappaleTekstien tyylit

Taitossa on keskeistä, että kaikki toisiaan vastaavat tekstilohkot ovat ulkomuodoltaan samanlaisia, mitä tulee käytettyyn fonttiin, sen kokooon ja tyylin kuten myös kappalemäärittelyihin. Näin rytmitetään julkaisu lukijan kannalta loogisesti. Ideana on, että kaikille erilaisille tekstityypeille (esim. ingressi, otsikko,väliotsikot ja leipäteksti) annetaan nimi ja muokataan niille haluttu ulkomuoto. Näin ollen varsinaiselle tekstille ei tarvitse tehdä muuta kuin määritellä se, mihin tekstityyppiin se kuulu.

Tekstityyppejä päästään muokaamaan Paragraph Styles -ikkunassa, josta niitä voidaan lisätä ja poistaa ja tuplaklikkaamalla jotain tyyliä, pääsemme muokkaamaan sitä.

ss

Tyylin muokkaus

 

ss

 

Plusmerkki (+) valitun kappaletyylin vieressä Tyylit-paneelissa ilmaisee, että valitussa tekstissä käytetään merkki- tai kappaletyyliä sekä lisämuotoiluja, jotka eivät kuulu valittuun tyyliin. Tällaista lisämuotoilua kutsutaan ohitukseksi tai paikalliseksi muotoiluksi.

Kappaletyylin käyttäminen

Napsauta kappaleen sisäpuolta tai valitse kaikki kappaleet tai kappaleen osat, joissa haluat käyttää tyyliä.Tee jokin seuraavista:
- Napsauta Kappaletyylit-paneelissa näkyvää kappaletyylin nimeä.
- Valitse Ohjauspaneelin valikosta kappaletyylin nimi.

Jos tekstiin jää virheellisiä muotoiluja, valitse Kappaletyylit-paneelista Poista ohitukset.

tekstin kierrättäminen

Tekstin voi kierrättää kaikkien objektien, kuten tekstikehysten, tuotujen kuvien ja InDesignissa luotujen objektien ympärille. InDesign luo näiden objektien ympärille rajan, joka estää tekstin sijoittamisen objektin päälle.

ss

 Jos tekstin kierrätyksen haluaa tehdä toisin, voi sitä muuttaa Text Wrap -ikkunassa:

ss

Ylhäällä on valinta, jossa voidaan valita kierrätystavan: onko teksti kuvan päällä vai väistääkö teksti kuvaa. Keskimmäisessä valinnassa teksti kiertää kuvan sisältöä, mitä voi kokeilla ainakin piirroskuvien kohdalla. Tekstin kirrätys luo kuvan ympärille punaisen laatikon, joka kertoo alueen, jota teksti kiertää. Sitä voi muokata tavallisilla piirtotyökaluilla, jolloin voi halutessaan tuoda tekstin osittain kuvan päälle osittain ei. Ikkunan keskikohdassa määritellään se kuinka paljon tilaa jää kuvan ja tekstin väliin.

Hieman vielä lisää taittopohjista...

Hyvissä taittopohjissa on ainakin:
-
Selkeästi määritellyt ja tarkoituksenmukaiset tekstityylit johdonmukaisesti nimettynä.
- räätälöity väriluettelo jossa on vain halutut värit valittavissa
- pysyviksi tarkoitetut elementit lukittuina mastersivulla, lukituilla tasoilla tai muuten lukittuina.
- mahdollisesti kuvalaatikot ennalta määrätyillä paikoillaan