Harjoitus 5

3 hengen ryhmätyö

Haastattelu, mukana ulkoinen mikki

 

Kuvataan haastattelu siten, että kuvassa vain haastateltava ja hän on ikäänkuin tekemässä jotakin. Äänet tulevat tietysti mukaan. Yksi kuvaa, yksi on äänihenkilönä ja yksi on haastattelijana.

 

1. haasttelukysymykset mietitään ja kirjoitetaan valmiiksi, aiheena on vaikkapa "Tulevan tulevan talven energian riitävyys". Voitte myös keksiä paremmankin aiheen.

2. vältä kysymyksiä joihin voisi vastata ”kyllä” tai ”ei”. Näin saadaan haastateltava kertomaan syvemmin ja yksityiskohtaisemmin asiasta

3. kuvituskuvat (videot) toimivat hyvin haastatteluvideoissa. Voitte aloittaa videon yleiskuvalla tai muulla tilanteeseen sopivalla kuvalla. Suunnittelkaa jotain luontaista tekemistä jokaiselle haastateltavalle ja ota siitä kuvituskuvaa eri kuvakulmista. Jokainen ryhmästä on vuorollaan haastateltavana.

4. ennen kuvauksia on hyvä miettiä, että halutaanko haastateltava katsovan suoraan kameraan, vaiko hieman sivuun haastattelijaan päin. Haastattelutilanteessa kysymyksiä voidaan ottaa useampaan kertaa tai vetää koko haastattelurunko toistamiseen ensimmäisen kierroksen jälkeen, jotta varmasti saadaan parhaat vastaukset nauhalle.

5. äänitetään siten, että osalla on langattomat Sennheiserit kytkettynä suoraan kameraan ja osa käyttää ZOOM 6-tallentimeen kytkettyä haulikkomikrofonia.

6. jokainen kuvaus huolellisesti, tavoitteena onnistunut kuvaus. Siis tarkennus, valotus, kuvanvakaus, värit ja sommittelu kohdilleen. Tarkistakaa materiaali ja jos se ei ole täysin onnistunut, niin kuvataaan uudestaan.

7. kuvausten jälkeen editoikaa materiaaleista lopullinen haastatteluvideo. Jokainen ryhmästä on vuorollaan haastateltavana ja editoi oman haastattelunsa. Kysymykset myös tekstinä. Alkuun otsikko ja alkumusa.

8. julkaisu mp4:ksi ja video Youtubeen ja linkki Jounille